• home Home
  • keyboard_arrow_right SmartUP
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_rightWurgslang aangetroffen in Spijkernisse

SmartUP

Wurgslang aangetroffen in Spijkernisse

today2024-05-27

Achtergrond
share close
Afgelopen week is er een Koningspython aangetroffen in Spijkernisse. De wurgslang is gevonden bij een sportcomplex. Volgens de dierenambulance is het een ”zeer uitzonderlijke vondst”. De niet-giftige wurgslang is inmiddels ondergebracht in de reptielenopvang in Zwanenburg, Haarlemmermeer. De slang is ongeveer 2 meter lang.

Koningspython

Een koningspython, ook bekend als de balpython (Python regius), is een wurgslang die behoort tot de familie van de pythons (Pythonidae). Volwassen koningspythons worden doorgaans tussen de 1 en 1,5 meter lang, hoewel sommige exemplaren langer kunnen worden. De koningspython komt oorspronkelijk uit West- en Centraal-Afrika, met name uit landen als Ghana, Togo, en Benin. Ze leven voornamelijk in graslanden, savannes en open bosgebieden.

Weetjes over slangen

Het nieuwtje over de Koningspython in Spijkernisse brengt ons bij de top 10 van meest gevaarlijkste slangen ter wereld. Huiver mee en kom meer te weten over slangen. We sluiten af met een podcast over reptielen.

10. Mojave Ratelslang (Crotalus scutulatus)

Gevonden in de zuidwestelijke Verenigde Staten en Mexico, heeft deze slang een zeer krachtig neurotoxisch gif. Zijn beet kan verlamming en ademhalingsproblemen veroorzaken. Dankzij antivenom zijn sterfgevallen zeldzamer geworden.

9. Zeekrait (Laticauda colubrina)

Deze slang leeft in de Indische en Stille Oceaan en heeft een zeer krachtig neurotoxisch gif. Hoewel ze zelden bijten, is hun gif sterk genoeg om meerdere mensen te doden. Ze zijn meestal niet agressief.

8. Doodgraver (Acanthophis spp.)

Deze slang, ook bekend als de doodadder, heeft een zeer krachtig neurotoxisch gif. Hij ligt vaak stil en wacht op prooien, wat hem moeilijk te detecteren maakt. Zijn beet kan snel dodelijk zijn zonder behandeling.

7. Tijgerslang (Notechis scutatus)

Deze slang komt voor in het zuiden van Australië en Tasmanië. Zijn neurotoxische en coagulante gif kan verlamming en nierfalen veroorzaken. Hij is agressief en bijt snel wanneer hij zich bedreigd voelt.

6. Tapijtslang (Echis carinatus)

Ook bekend als de zaagschubadder, leeft deze slang in India en het Midden-Oosten. Zijn gif veroorzaakt ernstige bloedingen en heeft een hoog sterftecijfer. Hij is verantwoordelijk voor veel dodelijke beten in zijn leefgebied.

5. Australische Bruine Slang (Pseudonaja textilis)

Deze zeer giftige slang is verantwoordelijk voor de meeste dodelijke slangenbeten in Australië. Hij is snel en agressief wanneer hij zich bedreigd voelt, en zijn gif veroorzaakt bloedstollingsproblemen en nierfalen.

4. Koningscobra (Ophiophagus hannah)

De koningscobra is de langste gifslang ter wereld, tot wel 5,5 meter. Zijn gif kan een olifant doden, en een enkele beet kan 20 mensen doden. Hij leeft in de bossen van Zuid- en Zuidoost-Azië.

3. Zwarte Mamba (Dendroaspis polylepis)

Gevreesd om zijn snelheid en agressiviteit, kan de zwarte mamba een mens binnen 20 minuten doden zonder behandeling. Hij leeft in Afrika en kan tot 4,5 meter lang worden. Het gif veroorzaakt verlamming en kan snel dodelijk zijn.

2. Dubbelgezoomde Krait (Bungarus caeruleus)

Deze slang, ook bekend als de gewone krait, komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. Zijn neurotoxische gif kan verlamming en ademhalingsfalen veroorzaken. Het sterftecijfer zonder behandeling is hoog, maar het komt vaak ’s nachts voor, wat onmiddellijke medische hulp bemoeilijkt.

1. Inlandse Taipan (Oxyuranus microlepidotus)

Ook bekend als de “fierce snake” of “small-scaled snake”, staat deze slang bekend als de meest giftige slang ter wereld. Een enkele beet bevat genoeg gif om minstens 100 volwassen mensen te doden. Gelukkig leeft deze slang in afgelegen gebieden van Australië en er zijn nauwelijks incidenten met mensen bekend.

Onze luistertip

Over slangen gesproken: slangen zijn reptielen. Beluister hieronder onze luistertip van BNR Nieuwsradio. In onderstaande podcast hoor je meer over ‘een nieuwe prehistorische reptielensoort’. Beluister hier de podcast.

Foto

Foto ter illustratie. Image by Silvia from Pixabay
Dit artikel is als eerst gepubliceerd op HitsUP.nl.

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%