SmartUP

10 dingen die je niet (of wel) wist over onze zon

today2024-06-08

Achtergrond
share close

Vandaag is het thema: De zon. Bekijk hieronder 10 dingen die je niet (of misschien wel) wist over onze zon.

10. Leeftijd

De zon is ongeveer 4,6 miljard jaar oud en zal nog zo’n 5 miljard jaar schijnen voordat de brandstof op is.

9. Grootte

De zon heeft een diameter van ongeveer 1,4 miljoen kilometer, wat zo’n 109 keer groter is dan die van de aarde.

8. Temperatuur

De temperatuur op het oppervlak van de zon kan oplopen tot 5500 graden Celsius, terwijl de kern temperaturen tot 15 miljoen graden Celsius kan bereiken door nucleaire fusie.

7. Energieproductie

De zon maakt elke seconde meer energie dan een miljard grote kerncentrales. Deze energie komt van fusieprocessen waarbij waterstofkernen samensmelten tot heliumkernen.

6. Zonnevlekken

Zonnevlekken zijn donkere plekken op de zon. Ze ontstaan door magnetische activiteit en zijn kouder dan het omringende oppervlak, ongeveer 3800 graden Celsius.

5. Zonnewind

De zon stuurt constant deeltjes en straling uit, dit heet de zonnewind. Deze deeltjesstroom kan de magnetosfeer van planeten zoals de aarde beïnvloeden.

4. Zonsverduistering

Een zonsverduistering gebeurt wanneer de maan tussen de aarde en de zon staat, waardoor de zon geheel of gedeeltelijk bedekt lijkt. Dit laat ook zien dat de maan vanaf de aarde bijna dezelfde grootte als de zon heeft.

3. Zonnecyclus

De zon doorloopt elke 11 jaar een cyclus waarbij het aantal zonnevlekken en zonneactiviteit verandert. Deze zonnecyclus beïnvloedt verschijnselen zoals het noorderlicht op aarde.

2. Samenstelling

De zon is vooral gemaakt van waterstof (ongeveer 74%) en helium (ongeveer 24%). Andere elementen zoals zuurstof, koolstof, neon en ijzer maken maar een klein deel uit van de zon.

1. Spectrum

Wanneer het licht van de zon door een prisma wordt gebroken, wordt het zichtbare spectrum zichtbaar, bestaande uit verschillende kleuren. Dit spectrum toont absorptielijnen die overeenkomen met de elementen in de zonneatmosfeer, wat helpt bij het analyseren van zijn samenstelling.

Foto

Image by AstroGraphix_Visuals from Pixabay

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%