SmartUP

10 weetjes over de maan

today2024-06-29

Achtergrond
share close

Vandaag in SmartUP: 10 weetjes over de maan. Hoe groot is de maan? Hoe oud is ie? Hoe ziet de achterkant eruit? In deze aflevering hoor je 10 weetjes over de maan. Beluister de aflevering of lees hieronder verder.

10. Grootte en afstand

De maan heeft een diameter van ongeveer 3.474 kilometer en is gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde verwijderd. Dit betekent dat de maan ongeveer 1/4e van de grootte van de aarde is.

9. Ontstaan

De meest geaccepteerde theorie over het ontstaan van de maan is de inslagtheorie, die suggereert dat de maan werd gevormd uit de brokstukken van een enorme botsing tussen de jonge aarde en een Mars-grootte object genaamd Theia.

8. Zwaartekracht

De zwaartekracht op de maan is ongeveer 1/6e van die op aarde. Dit betekent dat een persoon die 60 kilogram weegt op aarde, slechts 10 kilogram zou wegen op de maan.

7. Maanfasen

De maan doorloopt verschillende fasen, van nieuwe maan tot volle maan, in een cyclus van ongeveer 29,5 dagen. Dit komt door de relatieve positie van de maan, aarde en zon.

6. Getijden

De zwaartekracht van de maan veroorzaakt getijden op aarde. De aantrekkingskracht van de maan trekt het water van de oceanen naar zich toe, wat leidt tot eb en vloed.

5. Geen atmosfeer

De maan heeft vrijwel geen atmosfeer, wat betekent dat er geen weer of wind is. Hierdoor blijven voetafdrukken en sporen van de Apollo-missies miljoenen jaren onaangeroerd.

4. Temperatuurverschillen

De temperatuur op de maan varieert enorm, van ongeveer -173 graden Celsius tijdens de nacht tot 127 graden Celsius overdag.

3. Maanoppervlak

Het maanoppervlak is bedekt met kraters, bergen en vlaktes. De kraters zijn ontstaan door inslagen van meteorieten en kometen.

2. Maanverkenning

De eerste bemande maanlanding vond plaats op 20 juli 1969 met de Apollo 11-missie. Neil Armstrong en Buzz Aldrin waren de eerste mensen die voet op de maan zetten.

1. Achterkant van de maan

De maan is in synchrone rotatie met de aarde, wat betekent dat dezelfde kant altijd naar de aarde gericht is. De achterkant van de maan werd voor het eerst gefotografeerd door de Sovjet-sonde Luna 3 in 1959.

Foto

De maan. Foto door: JB from Pixabay.

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%