De Speciale Podcast

Terugluisteren: Keti Koti in De Speciale Podcast

today2024-07-01

Achtergrond
share close

Vandaag is HitsUP officieel van start gegaan met de proefuitzendingen. Een onderdeel daarvan is De Speciale Podcast. In de eerste aflevering van die podcast gaat het over Keti Koti. Dat wordt jaarlijks gevierd op 1 juli. Wat is Keti Koti precies?

Helaas is deze aflevering niet meer beschikbaar vanwege muziekrechten. Maar lees hieronder gauw verder of luister naar andere afleveringen van HitsUP.

Keti Koti

Keti Koti is een jaarlijkse feestdag in Suriname en Nederland die op 1 juli wordt gevierd. De naam “Keti Koti” betekent “Ketenen Gebroken” in het Sranantongo, een creoolse taal die in Suriname wordt gesproken. De dag herdenkt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen en viert de vrijheid en emancipatie van de tot slaaf gemaakten.

Keti Koti wordt gevierd met verschillende activiteiten, waaronder herdenkingsceremonies, parades, muziekoptredens, dans, en culturele evenementen. Deze activiteiten eren de geschiedenis en cultuur van de Afrikaanse voorouders.

Oosterpark

In Nederland wordt Keti Koti gevierd in steden met een grote Surinaamse gemeenschap, zoals Amsterdam. Een belangrijk evenement is het Keti Koti Festival in het Oosterpark, waar mensen samenkomen voor muziek, eten, en herdenkingsactiviteiten.

Bigi Spikri

Een belangrijk onderdeel van Keti Koti is de “Bigi Spikri” (grote spiegel) ceremonie, waarbij mensen in traditionele kleding stilstaan bij het leed van de slavernij en reflecteren op de geschiedenis en de weg naar vrijheid.

Eten speelt een belangrijke rol tijdens de vieringen, met traditionele Surinaamse gerechten die worden gedeeld als een manier om de cultuur en gemeenschap te vieren.

Bewust

Keti Koti is niet alleen een viering, maar ook een gelegenheid voor educatie en bewustwording over de geschiedenis van de slavernij en de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Er worden lezingen, discussies en tentoonstellingen georganiseerd om mensen bewust te maken van dit verleden.

Foto

Keti Koti in Amsterdam. Foto door: PublicDomainPictures from Pixabay

Een artikel van HitsUP.nl

Geschreven door Redactie HitsUP

Vergelijkbare afleveringen

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%