• home Home
  • keyboard_arrow_right SmartUP
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_right10 weetjes over de meest gevaarlijkste slangen ter wereld

SmartUP

10 weetjes over de meest gevaarlijkste slangen ter wereld

today2024-07-04

Achtergrond
share close

In deze aflevering van SmartUP hoor je meer over de gevaarlijkste slangen ter wereld. Je hoort 10 weetjes.

10. Mojave Ratelslang (Crotalus scutulatus)

Gevonden in de zuidwestelijke Verenigde Staten en Mexico, heeft deze slang een zeer krachtig neurotoxisch gif. Zijn beet kan verlamming en ademhalingsproblemen veroorzaken. Dankzij antivenom zijn sterfgevallen zeldzamer geworden.

9. Zeekrait (Laticauda colubrina)

Deze slang leeft in de Indische en Stille Oceaan en heeft een zeer krachtig neurotoxisch gif. Hoewel ze zelden bijten, is hun gif sterk genoeg om meerdere mensen te doden. Ze zijn meestal niet agressief.

8. Doodgraver (Acanthophis spp.)

Deze slang, ook bekend als de doodadder, heeft een zeer krachtig neurotoxisch gif. Hij ligt vaak stil en wacht op prooien, wat hem moeilijk te detecteren maakt. Zijn beet kan snel dodelijk zijn zonder behandeling.

7. Tijgerslang (Notechis scutatus)

Deze slang komt voor in het zuiden van Australië en Tasmanië. Zijn neurotoxische en coagulante gif kan verlamming en nierfalen veroorzaken. Hij is agressief en bijt snel wanneer hij zich bedreigd voelt.

6. Tapijtslang (Echis carinatus)

Ook bekend als de zaagschubadder, leeft deze slang in India en het Midden-Oosten. Zijn gif veroorzaakt ernstige bloedingen en heeft een hoog sterftecijfer. Hij is verantwoordelijk voor veel dodelijke beten in zijn leefgebied.

5. Australische Bruine Slang (Pseudonaja textilis)

Deze zeer giftige slang is verantwoordelijk voor de meeste dodelijke slangenbeten in Australië. Hij is snel en agressief wanneer hij zich bedreigd voelt, en zijn gif veroorzaakt bloedstollingsproblemen en nierfalen.

4. Koningscobra (Ophiophagus hannah)

De koningscobra is de langste gifslang ter wereld, tot wel 5,5 meter. Zijn gif kan een olifant doden, en een enkele beet kan 20 mensen doden. Hij leeft in de bossen van Zuid- en Zuidoost-Azië.

3. Zwarte Mamba (Dendroaspis polylepis)

Gevreesd om zijn snelheid en agressiviteit, kan de zwarte mamba een mens binnen 20 minuten doden zonder behandeling. Hij leeft in Afrika en kan tot 4,5 meter lang worden. Het gif veroorzaakt verlamming en kan snel dodelijk zijn.

2. Dubbelgezoomde Krait (Bungarus caeruleus)

Deze slang, ook bekend als de gewone krait, komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. Zijn neurotoxische gif kan verlamming en ademhalingsfalen veroorzaken. Het sterftecijfer zonder behandeling is hoog, maar het komt vaak ’s nachts voor, wat onmiddellijke medische hulp bemoeilijkt.

1. Inlandse Taipan (Oxyuranus microlepidotus)

Ook bekend als de “fierce snake” of “small-scaled snake”, staat deze slang bekend als de meest giftige slang ter wereld. Een enkele beet bevat genoeg gif om minstens 100 volwassen mensen te doden. Gelukkig leeft deze slang in afgelegen gebieden van Australië en er zijn nauwelijks incidenten met mensen bekend.

Foto

Foto ter illustratie. Image by Silvia from Pixabay

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%