• home Home
  • keyboard_arrow_right SmartUP
  • keyboard_arrow_right Berichten
  • keyboard_arrow_right10 weetjes over schorpioenen

SmartUP

10 weetjes over schorpioenen

today2024-07-05

Achtergrond
share close

Vandaag in een nieuwe aflevering van SmartUP hoor je tien weetjes over schorpioenen. Hoe oud worden ze? Wat is hun leefgebied? Zijn ze gevaarlijk? Hoe planten ze zich voor? Ontdek het hieronder. Beluister de podcast of lees gauw verder.

10. Ouderdom

Schorpioenen behoren tot een van de oudste diergroepen op aarde, die teruggaan tot meer dan 400 miljoen jaar geleden, tijdens het Siluur-tijdperk.

9. Leefgebied

Ze komen voor in diverse habitats over de hele wereld, inclusief woestijnen, bossen, graslanden en zelfs tropische regenwouden.

8. Gif

De meeste schorpioenen zijn giftig en gebruiken hun gif om prooien te verlammen. Hoewel hun gif potentieel gevaarlijk kan zijn voor mensen, zijn de meeste soorten niet dodelijk voor gezonde volwassenen.

7. Lichaamsbouw

Schorpioenen hebben een kenmerkend uiterlijk met een paar grijparmen (pedipalpen), een staart met een gifstekel (telson) en acht poten. Ze behoren tot de klasse van geleedpotigen.

6. Grootte

Schorpioenen variëren sterk in grootte, van enkele centimeters tot meer dan 20 centimeter, afhankelijk van de soort.

5. Voortplanting

Sommige schorpioenen vertonen levendbarende voortplanting, waarbij de jongen direct na de geboorte op de rug van de moeder blijven totdat ze zelfstandig zijn.

4. Lange levensduur

Schorpioenen hebben een relatief lange levensduur voor geleedpotigen. Sommige soorten kunnen tot wel 25 jaar oud worden in gevangenschap.

3. Zintuigen

Schorpioenen hebben een goed ontwikkeld zintuiglijk systeem, inclusief gevoelige haren op hun poten om trillingen te voelen, die helpen bij het lokaliseren van prooi en het vermijden van roofdieren.

2. Aanpassingen

Om te overleven in droge omgevingen hebben schorpioenen zich aangepast met een wasachtige cuticula en vermogen om waterverlies te minimaliseren.

1. Culturele betekenis

Schorpioenen zijn vaak een onderwerp van fascinatie en angst in verschillende culturen over de hele wereld, vanwege hun giftigheid en dreigende uiterlijk. Ze worden vaak afgebeeld in kunst, mythologie en symboliek.

Foto

Image by Josch13 from Pixabay

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%