SmartUP

De geheimen van Godzilla

today2024-07-10

Achtergrond
share close

Vandaag in de rubriek SmartUP: tien weetjes over Godzilla. Waar komt het vandaan? Wie heeft het bedacht? En wat heeft Godzilla te maken met de natuur? Lees het hieronder of beluister de mini-podcast.

10. Oorsprong en Naam

Godzilla, in het Japans “Gojira” genoemd, is een combinatie van de Japanse woorden voor gorilla (“gorira”) en walvis (“kujira”). De naam reflecteert het idee van een enorm wezen dat zowel op land als in het water leeft.

9. Eerste Verschijning

Godzilla maakte zijn debuut in de Japanse film “Gojira” uit 1954, geregisseerd door Ishirō Honda. De film werd gemaakt als een metafoor voor de vernietiging door kernwapens, specifiek de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki.

8. Radiatie en Oorsprong

In de originele film wordt Godzilla gewekt en gemuteerd door nucleaire testen in de Stille Oceaan. Dit thema van nucleaire angst was erg prominent in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

7. Design en Speciale Effecten

Het originele Godzilla-kostuum werd ontworpen door Teizo Toshimitsu en werd gedragen door acteur Haruo Nakajima. Het kostuum was zwaar en omslachtig, wat het bewegen moeilijk maakte, maar gaf Godzilla zijn iconische, logge bewegingen.

6. Amerikaanse Adaptaties

Godzilla maakte zijn debuut in de Verenigde Staten in 1956 met de film “Godzilla, King of the Monsters!”, een herbewerkte versie van de originele Japanse film, met extra scènes met Raymond Burr.

5. Familie en Bondgenoten

In de loop der jaren heeft Godzilla bondgenoten en familieleden gekregen, zoals Minilla (ook wel Minya genoemd), zijn zoon, en bondgenoten zoals Mothra, Rodan en Anguirus.

4. Gevechten met Andere Monsters

Godzilla is beroemd om zijn epische gevechten met andere gigantische monsters, bekend als “kaiju”. Enkele van zijn bekendste tegenstanders zijn King Ghidorah, Mechagodzilla en Gigan.

3. Ecologische Boodschappen

Veel van de latere Godzilla-films hebben ecologische thema’s, waarbij Godzilla vaak optreedt als een beschermer van de natuur tegen menselijke hebzucht en vervuiling.

2. Hoge Productieaantallen

Godzilla heeft in meer dan 30 films gespeeld, waarmee het een van de langstlopende en meest productieve filmfranchises aller tijden is.

1. Culturele Impact

Godzilla is uitgegroeid tot een wereldwijd popcultuur-icoon. Hij heeft talloze verwijzingen in andere media, zoals films, tv-shows, strips en videospelletjes, en is een symbool geworden van Japanse cinema en monsterfilms in het algemeen.

Foto

Image by Satheesh Sankaran from Pixabay

Een artikel van HitsUP.nl

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%