Artikelen

Wolven zijn zelden gevaarlijk, maar het gaat soms fout

today2024-07-22

Achtergrond
share close

We hoeven niet te vrezen voor de wolf. Dat zeggen althans kenners en fans. Sinds de wolf terug is in Nederland, maken velen zich ongerust. Maar experts beweren dat die onrust nergens voor nodig is. Toch is het al een keer flink mis gegaan. De wolf heeft zich in het verleden echt wel eens vergrepen aan de mens. Roermond in 1810: ‘Overgebleven waren wat beenderen.’ In dit artikel 3 vragen en antwoorden over de wolf in Nederland. En een leestip over de geschiedenis van de gevaarlijke wolf.

Hoeveel wolven leven er momenteel in Nederland?

In Nederland leven momenteel enkele roedels en zwervende wolven. Het aantal varieert, maar er zijn regelmatig waarnemingen, vooral in gebieden zoals de Veluwe.

Volgens de recentste cijfers wonen er nu circa zestig wolven in ons land, die op enkele rondtrekkende exemplaren na verdeeld zijn over tien roedels.

Vraag 2: Wat is de impact van wolven op het ecosysteem in Nederland?

Wolven hebben een positieve impact op het ecosysteem doordat ze de populaties van prooidieren zoals herten en wilde zwijnen reguleren. Dit kan leiden tot een gezondere biodiversiteit en een evenwichtiger ecosysteem.

Welke maatregelen worden genomen om conflicten tussen wolven en mensen te minimaliseren?

Er zijn verschillende maatregelen, zoals het plaatsen van wolfwerende hekken rond vee en het geven van subsidies aan boeren voor preventieve maatregelen. Er wordt ook voorlichting gegeven om de samenleving bewuster te maken van de aanwezigheid en het gedrag van wolven. En als de wolf dichterbij komt, nemen gemeenten vaak maatregelen. Zij sluiten bepaalde gebieden af of plaatsen waarschuwingsborden.

Wat als je dan toch een wolf tegenkomt? Volgens wolvenexpert Van Liere is het belangrijk dat je niet in paniek raakt en bijvoorbeeld weg gaat rennen. “Een wolf vindt dat geweldig, net als bijvoorbeeld honden. Ergens achteraan rennen en bijten is voor die dieren prachtig”, aldus de expert.

Geschiedenis

Wolven zouden ongevaarlijk zijn. Toch heeft de wolf zich in het verleden echt wel eens vergrepen aan de mens. ‘Joannes werd meegesleurd voor de ogen van zijn moeder’, zo is te lezen in een artikel van het Algemeen Dagblad. Een leestip om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wolf in Nederland. Want van de geschiedenis kunnen we leren. Lees er meer over op de website van het Algemeen Dagblad (Ad.nl).

Wil je reageren op dit onderwerp? Hieronder is er plek voor discussie.

Foto

Wolf, ter illustratie. Foto door: keyouest from Pixabay.

Een artikel van Hitsup.nl

Geschreven door Redactie HitsUP

Opmerkingen plaatsen (0)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)


0%