Listeners:
Top listeners:
HitsUP Uplifting Radio
Onze Familieradio Positive Energy
Blesster Elke zondag van 11.00 tot 23.00 uur op HitsUP.nl
KidsUP Onze Familieradio - KidsUP
NON-STOP Traditionele Kersthits HitsUPlifting The Christmas Feeling
HitsUPlifting
EffeSeffe Onze Familieradio - EffeSeffe
The 50's, 60's and the 70's The 50's, 60's and the 70's
VoteUP24! HitsUP Hitlijst
Classics HitsUP Classics
SmartUP Pop, Dance en Classics - Your Unlimited Playlist - HitsUP Pop, Dance en Classics
Trump is vrijwel zeker de 47ste president van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag. De strijd om het Witte Huis lijkt beslecht, de Republikein Trump nam al vroeg in de nacht een voorsprong op zijn Democratische rivaal Harris en bouwde die gestaag uit. Swing states North Carolina, Georgia en Pennsylvania gaan naar Trump. Hier zijn 10 interessante weetjes over de Amerikaanse verkiezingen!
Hier vind je de 10 weetjes uit de podcast in tekst. Benieuwd hoe de Amerikaanse verkiezingen in elkaar zitten? Het antwoord vind je hier.
Verkiezingsdag in de Verenigde Staten valt altijd op de eerste dinsdag na de eerste maandag van november. Deze traditie begon in de 19e eeuw, toen Amerikanen stemden op een dag waarop boeren nog net genoeg tijd hadden om naar het stembureau te reizen na de zondagse kerkdienst en voordat de marktdag (woensdag) begon.
In de VS bepaalt het kiescollege de uiteindelijke president, niet de nationale populaire stemming. Elke staat heeft een aantal kiesmannen gebaseerd op zijn bevolking. De kandidaat die in een staat de meeste stemmen krijgt, ontvangt meestal alle kiesmannen van die staat. Een kandidaat moet minimaal 270 kiesmannen winnen om de verkiezingen te winnen.
Sommige staten, zoals Florida, Pennsylvania, en Ohio, staan bekend als “swing states” omdat ze geen vaste voorkeur hebben voor de Republikeinse of Democratische partij en elke verkiezing opnieuw kunnen “schommelen”. Kandidaten richten zich vaak extra op deze staten, omdat de uitkomst daar vaak bepalend is voor het resultaat.
Het kiescollege-systeem wordt vaak bekritiseerd omdat het mogelijk maakt dat een kandidaat president kan worden zonder de meeste stemmen van het volk. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de verkiezingen van 2000 en 2016, toen respectievelijk George W. Bush en Donald Trump de verkiezingen wonnen zonder de meeste stemmen van de bevolking te hebben gekregen.
In 1951 werd de 22e amendement aangenomen, waarin werd bepaald dat een president slechts twee termijnen van vier jaar mag dienen. Dit werd ingevoerd na Franklin D. Roosevelt, de enige president die meer dan twee termijnen diende (vier termijnen).
Veel Amerikanen stemmen al voordat de officiële verkiezingsdag aanbreekt via “early voting” of per post. Vooral sinds de COVID-19-pandemie is stemmen per post sterk toegenomen, en sommige staten moedigen het zelfs aan om de opkomst te verhogen en de druk op stembureaus te verlagen.
Amerikaanse presidentsverkiezingen behoren tot de duurste verkiezingen ter wereld. In 2020 werd geschat dat beide partijen samen meer dan $14 miljard hebben uitgegeven aan campagnes. In 2024 zou dat zelfs 16 miljard dollar zijn. Fondsenwerving, advertenties, en evenementen maken deze campagnes financieel enorm belastend.
Anders dan in landen als België of Australië, is er geen kiesplicht in de VS. Toch proberen beide partijen kiezers te mobiliseren, omdat de opkomst meestal niet hoger is dan ongeveer 60% van de kiesgerechtigde bevolking.
Er zijn om de twee jaar verkiezingen in de VS: om de vier jaar voor de president en om de twee jaar voor het Congres (Senatoren en Afgevaardigden). De opkomst is bij presidentsverkiezingen het hoogst, terwijl de tussentijdse verkiezingen (midterms) vaak veel minder kiezers trekken.
Voorafgaand aan de algemene verkiezingen houden de Republikeinse en Democratische partijen “primaries” en “caucuses” in elke staat. Tijdens deze voorverkiezingen wordt bepaald welke kandidaat hun partij mag vertegenwoordigen. Het is een intensieve en langdurige strijd die meestal begint in de staat Iowa en gevolgd wordt door New Hampshire, Nevada, en South Carolina.
Foto door: Gerd Altmann from Pixabay.
Geschreven door Redactie HitsUP
Amerika campagne Democraten Donald Trump Kamala Harris podcast president Republikeinen Swing States uitslag Verenigde Staten verkiezingen verkiezingsuitslag winst Witte Huis
HitsUP is een merk van De Familiezender.nl | Alle rechten voorbehouden | © 2024 | Muziekrechten via Buma/Stemra en SENA onder licentienummer: SW24n.0003039
Opmerkingen plaatsen (0)