Listeners:
Top listeners:
HitsUP Uplifting Radio
Onze Familieradio Positive Energy
Blesster Elke zondag van 11.00 tot 23.00 uur op HitsUP.nl
KidsUP Onze Familieradio - KidsUP
NON-STOP Traditionele Kersthits HitsUPlifting The Christmas Feeling
HitsUPlifting
EffeSeffe Onze Familieradio - EffeSeffe
The 50's, 60's and the 70's The 50's, 60's and the 70's
VoteUP24! HitsUP Hitlijst
Classics HitsUP Classics
SmartUP Pop, Dance en Classics - Your Unlimited Playlist - HitsUP Pop, Dance en Classics
Het is november. Dé start van het feestseizoen. Niet alleen carnaval is van start gegaan op 11 november. Ook de jaarlijkse feesten komen vanaf 11 november voorbij. Binnenkort natuurlijk het kerstfeest en oud & nieuw. Deze maand vooral aandacht voor Sint Maarten en Sinterklaas.
In de podcast van de rubriek SmartUP op HitsUP gaat het dit keer onder andere over Sint Maarten. Waar komt het vandaan? Wie vieren het? En wat wist je nog niet over Sint Maarten? Je hoort er meer over in deze aflevering. Bekijk hieronder ook gelijk de 10 weetjes in tekstvorm.
Sint-Maarten wordt gevierd ter ere van Maarten van Tours, een Romeinse soldaat die later bisschop werd. Het bekendste verhaal over hem is dat hij zijn mantel deelde met een arme man in de kou.
Kinderen maken vaak lampions die ze tijdens het feest met zich meedragen. Het idee is dat deze lichtjes warmte en saamhorigheid uitstralen, net als het gebaar van Sint-Maarten.
Sint-Maarten stamt uit de 4e eeuw en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het werd lang gezien als een feestdag in katholieke gebieden, vooral in Europa, maar wordt nu breder gevierd.
In Nederland (en sommige delen van België) gaan kinderen op 11 november langs de deuren en zingen liedjes in ruil voor snoep, vergelijkbaar met Halloween-tradities.
De viering van Sint-Maarten verschilt per regio. In sommige delen van Nederland wordt het uitgebreid gevierd, terwijl in andere regio’s het feest nauwelijks bekend is.
Het verhaal van Sint-Maarten draait om het delen en helpen van mensen in nood. Daarom is dit feest vaak gekoppeld aan het idee van liefdadigheid en zorg voor anderen.
In sommige Europese landen wordt er tijdens Sint-Maarten een groot vuur aangestoken. Dit symboliseert warmte en licht tijdens de donkere maanden van het jaar.
Historisch gezien markeert Sint-Maarten het einde van de oogsttijd. Boeren sloten hun werkzaamheden af en vierden dit met een feestmaal, voordat de winter begon.
In delen van Duitsland wordt de warme periode in november “Sint-Maartenssommer” genoemd, vergelijkbaar met de “Indian Summer”. Dit verwijst naar het ongewoon warme weer dat soms rond deze tijd van het jaar voorkomt.
In sommige landen wordt Sint-Maarten anders genoemd en gaat het verhaal gepaard met lokale legendes. Zo wordt in Engeland het feest soms “Old Hallowmas” genoemd, en in Duitsland is het gebruikelijk dat kinderen een soort optocht houden in het dorp.
Op 16 november 2024 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland. Wat wist je nog niet over dit kinderfeest? Je hoort het in de podcast. Bekijk hieronder ook de 10 weetjes in tekst.
Sinterklaas is gebaseerd op de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop uit de 4e eeuw die bekend stond om zijn vrijgevigheid en wonderen. Hij zou mensen in nood geholpen hebben, vooral kinderen.
Sinterklaas wordt gevierd in Nederland en België op 5 en 6 december, met de “pakjesavond” op 5 december als hoogtepunt. In België vieren ze het op de ochtend van 6 december.
Sinterklaas komt jaarlijks met de stoomboot aan uit Spanje. Deze traditie is al meer dan een eeuw oud en wordt sinds 1952 uitgezonden op de Nederlandse televisie.
Het zetten van de schoen is een eeuwenoude traditie. Kinderen zetten hun schoen bij de open haard of de deur en hopen de volgende ochtend een cadeautje of lekkernij te vinden.
Piet, de helper van Sinterklaas, heeft een gevarieerde oorsprong. In vroegere tijden was hij een symbool van de “boeman” die kinderen zou straffen, maar door de tijd heen is hij getransformeerd tot de vrolijke helper die snoep en cadeautjes uitdeelt.
Het geven van cadeautjes met een bijgevoegd gedicht is een typisch Sinterklaasgebruik. In het gedicht wordt vaak op een grappige manier iets over de ontvanger verteld.
Sinterklaas is onlosmakelijk verbonden met speciale lekkernijen zoals pepernoten, kruidnoten, chocoladeletters, en marsepein. Dit snoepgoed wordt vaak al in september in winkels verkocht.
Sinterklaas draagt een rode mantel, mijter en een gouden staf. Dit zijn symbolen van zijn status als bisschop, een rol die hij ooit had in Myra.
Sinterklaas heeft een wit paard waarop hij door de nachtelijke straten rijdt om cadeautjes te bezorgen. In Nederland heette het paard jarenlang Amerigo, maar sinds 2019 heeft hij de naam Ozosnel, naar een liedje van het Sinterklaasjournaal.
De moderne kerstman, zoals hij in Amerika wordt afgebeeld, is ontstaan uit een combinatie van Sinterklaas en Engelse folklorefiguren zoals Father Christmas. Toen Nederlandse immigranten naar Amerika gingen, namen ze het verhaal van Sinterklaas (Santa Claus) mee, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van de kerstman.
Foto door: Ylanite Koppens
Een artikel van HitsUP.nl
Geschreven door Redactie HitsUP
feest Frankrijk intocht kerstman kids kinderen lampions oorsprong pepernoten Piet podcast Sint Maarten Sinterklaas snoep weetjes
HitsUP is een merk van De Familiezender.nl | Alle rechten voorbehouden | © 2024 | Muziekrechten via Buma/Stemra en SENA onder licentienummer: SW24n.0003039
Opmerkingen plaatsen (1)